Jenny

UMEÅ

Om du vill veta mer om umeå, snott från Wipipedia

Umeå är en tätort (stad) i Västerbotten. Umeå är centralort i Umeå kommun och residensstad i Västerbottens län samt universitetsstad sedan 1965.

Umeå är Sveriges tolfte största tätort med drygt 75 000 invånare (2005). Umeå är därmed Norrlands största tätort (Umeå kommun har 112 700 invånare). Tätorten är avlång med ett avstånd på över 1 mil mellan de yttersta stadsdelarna Umedalen i nordväst och Tomtebo i sydost, men även de stora stadsdelarna Teg söder om älven och Ersboda i norr ingår i tätorten. Umeås centrum, som består av 48 kvarter, avgränsas av Ume älv, Västra Esplanaden (E4/E12), järnvägen och Östra Kyrkogatan. I takt med att folkmängden ökat har även delar av de angränsande stadsdelarna Haga, Väst på stan och Öst på stan fått en centrumkaraktär. Inne i själva staden finns ett helt skogsområde sparat, Stadsliden, som bland annat har elljusspår som nyttjats för att arrangera skid-SM. På sikt kommer även sjön Nydalasjön att omges av den växande staden eftersom stadsdelen Tomtebo vid sjöns södra ände planerats expandera öster om sjön (idag ett skogsområde).

Umeå, som ofta kallas Björkarnas stad, eller lill-stockholm, är belägen invid Umeälven, cirka 15 kilometer från Bottenhavets kust. Staden låg vid havet när den grundades i början av 1600-talet, men landhöjningen har medfört att detta inte är fallet längre. I stället har samhället Holmsund vuxit upp vid kusten, och där finns också Umeås uthamn. Några år i slutet av 1980-talet marknadsfördes Umeå som Norrlands huvudstad - en beteckning som Sundsvall i början av 2007 ansökt om att registrera som varumärke. Staden Umeå försöker nu alltmer profilera sig som kulturcentrum, med målet att utnämnas till Europeisk kulturhuvudstad 2014[3]. En utav Umeås största satsningar är den årligt återkommande Umeå Kulturnatta[4]som lockar ca en tredjedel av Umeås befolkning. Sedan universitetet etablerades i Umeå i mitten av 1960-talet har Umeå varit en av Sveriges snabbast växande städer, med en årlig tillväxttakt på cirka 1,5% eller 1 000 nya invånare. Befolkningstillväxten tycks ha avtagit i och med att universitetet nu inte längre växer så snabbt.

Det byggs omkring 800 nya bostadslägenheter årligen; efterfrågan på lägenheter är mycket stor, centrala stadsdelar förtätas och nya bostadsområden tillkommer i Umeås ytterområden. Sveriges nordligaste moské, Umeå moské, planeras att uppföras på Ålidhem.

Läge 63°49′32″N 20°15′49″O / 63.82556, 20.26361
Landskap Västerbotten
Län Västerbottens län
Kommun Umeå kommun
Folkmängd(2005) 75 645 invånare
Area(2005) 3 346 hektar

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress