Vecka 39

Bäbisen

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

 

Jag

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Jag är i vecka 39

Jag har gått 38 hela veckor och 0 dagar (38+0)

Jag är på dag 267 av 280 (95,4%)

Jag har 13 dagar kvar till beräknad förlossning


Köket

Sakta sakta så börjar jag nu se ljuset i tunneln. Det mesta är på plats, glasskivan saknas och fläktkåpan men annars tror jag att det mesta är klart. Just ja, under diskbänken ska det dit två lådor och sedan ska det givetvis upp ny färg på väggarna men själva köket är så gott som klart. Vi ska ställa in alla saker i det nya skåpen och ta bort de gamla som numera bor i vardagsrummet. Det kommer att kännas som om vardagsrummet är gigantiskt efter att man får bort alla kartonger, skåp och annat skräp som just nu upptar en stor yta. Gardiner, kanske man skulle unna sig ett par nya gardiner? Kanske i färg nu när köket är vitt.....hmm ja det tåls att tänkas på.

Underbart

Det är underbart att ha barn, särskilt då de sover mellan 18.45-09.45. Då får man en underbar sovmorgon och sedan vaknar man till strålande sol. Kan det bli bättre? Nu håller vi på att äta frukost och sedan ska jag försöka gå en promenad, dock så har jag ont i huvudet så vi får se hur lång den blir.

Grattis Tyskland

Lördagskvällen blev mycket trevlig då Lina kom med pizza och sedan tryckte vi i oss en massa gurka, melon och dipp. Självklart var det schlager som stod på kvällens tv-tablå och vi var jätteduktiga på att tycka till om alla låtar. Jag tycker att Tyskland hade en bra låt (inte för att de vann utan för att jag verkligen tycker det). Moldavien hade en mycket speciell koregrafi, det var en välsminkad kvinna som sjöng och en man i blå jeans som juckade hej vilt medan han spelade saxofon. Hollande hade också en mycket skum låt, den satte sig verkligen på huvudet men är det inte 2010? Sen det som lyfte hela schlagerkvällen var nog det galna fanet som sprang upp på scenen under Spaniens bidra och dansade med lite innan han avlägsnades av vakter.

Det vinnande bidraget, TYSKLAND!

Hollands bidrag

Ett galet fan springer upp under Spaniens framförande =) lite roligt tycker jag.

Galen blåbyxig saxofon nisse

Mätt och trött

Jag sitter i soffan medan min man skruvar ihop köksskåp, Lucas och Lina leker med lego och hundarna sover. I bakgrunden spelas Hitta Nemo och livet är rätt bra just nu. Vi har precis tryckt i oss pizza och till schlagern blir det chps, dipp, honungsmelon, gurka och godis. Vi bestämde att det var en riktigt frossardag i dag. Lucas verkar mycket piggare i dag igen så jag hoppas på en frisk kille i morgon.
Sista detaljen till Selmas kalas är inhandlad och i morgon blir det leverans på superpaketet. Hoppas nu bara att de andra tycker att det är lika fint som jag.

Mycket att göra

Vi ska hinna köpa hund och kattmat, titta på en blandare till köket, inhandla den sista lilla detaljen till Selmas present, även en doppresent ska inhandlas (ja jag vet att vi är sena med det men vi har inte hunnit), gå ut med hundarna, skruva ihop köket och gå på dop klockan 13.00. Lucas är piggare i dag men lite gnällig så vi får se om han får följa med på dopet. Tråkigt om han inte orkar det men vi får se. I morgon blir det ettårskalas och då hoppas jag verkligen att han är pigg igen. Det har gått som i en bergochdalbana denna vecka.
Nä nu måste vi sätta igång!

GRATTIS!!!!

Säger jag till Filippa som är så otroligt duktig och har genomför unghästutbildningen på Flyinge och fick erhålla ett stipendium på 12.500 kr. Tycker verkligen hon var värd det efter bla. en avfallning som medförde en ryggskada, som hon har kämpat!
Grattis

Trött

Nu blir det nog till att gå i sängs. Jag är trött och har ont i huvudet. Kan bero på dagens alla spänningar så som sjukt barn, dålig nattsömn, och ett jäkla trassel med köket. Får hoppas på att jag kan sova bättre i natt, att Lucas är piggare i morgon och att det nu kommer att tuffa på i en rasande fart i köket.

Just nu känner jag mig djävligt humorfri

Så sa precis våran hantverkare när han lackade ur fullständigt på luckan till diskmaskinen. Tydligen har vi fått fel storlek på diskmaskinen och därför djävlas det för honom när han ska sätta dit luckan och jag kan lova dig att han har försökt på alla sätt som bara går. Det påstås att det ska gå att fi dit den ändå om man "bara" lirkar lite med måtten åt nått håll.
I går var den andra hantverkaren förbi på köksbutiken två gånger, i dag har Nicke varit där en gång och från början fick vi åka dit fem gånger för att byta till rätt saker. Just nu känns det precis som om vårt kök aldrig kommer att bli klart. Ingen el till spisen fick vi heller eftersom att elektrikern hade åkt till fjällen och det visste ju inte vi. Jag lovar att denna köksaffär kommer att göra att jag förlöser vårt barn tidigare.

Host host

Lucas har ingen feber och i går var han pigg som en spigg hela dagen. I natt däremot har han fått hosta och i morse åkte jag på värsta hostattacken, jag vill verkligen inte vara sjuk när förlossningen startar.........

Ja vad säger man?

Då var det slut på melodifestivalen för Sveriges del, vet inte om det blir lika roligt att titta på lördag. Jag vet ju att man ändå kommer att göra det men lite surt är det måste jag säga.......mest surt är dock att det var så djävulskt urkast i tisdags så man bara ville spy och i dag var helt plötsligt alla mycket bättre. Hmmm jajaj, världen stannar inte för det.

Rixfm festival

Passade på att lufta oss lite nu när festivalen ändå var i stan, alltid trevligt när det är gratis. Titti är fortfarande min idol och jag hade hoppats på att hon skulle sjunga en trudelutt men det blev inget av det. Fick helt enkelt hålla tillgodo med Ola och Darin. Såg inte så många man kände men lillflip såg vi och en annan tjockis han vi surra med.
Lucas hade somnat hur fort som helst, dock hittade de inte björnen och filten så han måste ha varit supertrött om han somnade utan dem. I morgon får han vara hemma även om han är frisk, bättre att ta några dagar extra så man vet att han verkligen förblir frisk. Vill gärna inte att ska vara sjuk när lilla knytt anländer.

Lagen om all djävlighet

har tagit vårt hus i besittning och gör livet surt för de stackars hantverkare som är här för att sätta upp köket. Bänkskivan gick precis in efter att vi tagit bort spackel och sedan fick de såga ur nästan hela skåpet som hör till diskhon för att överhuvud taget få ner den på plats. Jag kan lova att det inte är mkt kvar av skåpet men de skulle lösa det i morgon. Funderar bara på hur man kan sälja en tunn bänkskiva till en sådan diskho om det nu inte ska passa, borde man inte veta det??? Spännande att se hur de går för dem i morgon, man kan ju hoppas att de blir lite lättare för dem så att de kanske kan bli klara.

köket

Idag börjar det med uppsättningen av köket =) jipppi!!!!

Förbannad

Jag känner att jag blir upprörd när jag läser en artikel i Aftonbladet om en man som kan åtalas för misshandeln efter att han försvarat sin fru i deras eget hem mot en man som klättrade in genom balkongen för att våldta henne. Vart f*n är Svensk lagstiftning på väg??? Visst man får inte ta till mer våld än nöden kräver men tro skruttsiken det att man blir upprörd om någon tar sig in hemma hos en för att våldta ens fru? Nu låter det precis som om det är synd om våldtäkts mannen......hur kan det bli så? Det är ju inte så att han inte visste att det är brottsligt att bryta sig in hos någon annan eller våldta. Hur kan det vara synd om han? Ska man inte kunna försvara sig i sitt eget hem? Jag fattar inte.........

Trött

Jag vill sova! Om någon hade något uppåtpiggande vore jag glad.......

Feber

Lucas hade 39.9 nästan hela dagen i går, trots detta var han pigg och glad nästan hela tiden. Somnade vid halv sju som ett superbarn, dock bestämde han sig för att vakna vid nio och sedan vara vaken till långt in på småtimmarna för att sedan vakna halv sju och vilja kliva upp.......hur kan han inte vara trött och vilja sova? Jag vill sova, vila, ta det lugnt men med detta yrväder är det bara att hålla sig vaken.

Faran med att handla på IKEA

En ung nygift kvinna hade varit och inhandlat en garderob på IKEA. När hon kom hem började hon att montera upp den.

Utanför hennes fönster fanns en busshållplats. Precis när hon var klar med garderoben körde bussen förbi och garderoben föll ihop. Hon kliade sig lite i huvudet och monterade sedan ihop den igen. Strax därpå kom nästa buss, och garderoben föll ihop som ett korthus.

Hon ringde då till IKEA och talade om vad som hänt. De lovade att skicka dit en kille som kunde fixa det. Montören kom dit och fick ihop garderoben. Men precis när den varfärdigmonterad igen så kom bussen och garderoben föll ihop.

När han för andra gången fått ihop garderoben gick han in och ställde sig i den för att se vad det var som egentligen hände.

Just då kom kvinnans make hem. Han var nyfiken på hur garderoben som hans fru hade inhandlat såg ut, och stegade in i rummet där garderoben stod.

När han beundrat den, öppnade han garderobsdörren för att se hur den såg ut på insidan.

Maken och montören tittade ett ögonblick på varandra och sedan sa montören: 
Du tror väl inte mig, men jag står faktiskt här och väntar på bussen.

39,2

hade Lucas i går kväll och i natt så var han ännu varmare när han fick alvedon. Han är ett tappert barn och klagar inte mycket måste jag säga. I dag har tempen legat på stadiga 39 grader men han är pigg ändå. Nicke och Lucas åkte på vårdcentralen för att kolla på Lucces knä och det ser ut som om det läker som det ska, dock ska vi undvika plåster så det får lufta. Detta har jag hävdat hela tiden men det är svårt att säga till en tvååring som vill ha Bamse plåster hela tiden. De passade på att kolla i öronen med och det såga bra ut, lite rött i ett men ingen fara och det är ju bra.

Sjuk?

Tror Lucas är sjuk, eller jag tror han håller på att få tänder. I går klagade han över att det gjorde ont i munnen när han åt och han klagar aldrig. Sen i dag har han varit dålig i magen och nu har han fått feber......vi får se hur han mår lite senare i kväll men han blir nog hemma i morgon.

Spackel

Första lagret spackel är på plats =) tjoho nu händer det nått. Måste säga att jag är grymt impad över hur fort det går för folk som jobbar med detta, swisch sa det bara så var hela köket spacklat. Nu kommer han en gång till i eftermiddag och kanske i morgon eller jag det tror jag. Sen är det lite färg som ska upp på väggarna och även tapet. På torsdag kommer köket förhoppningsvis upp och det betyder att vi kan laga mat då. Wiii

Vecka 38

Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

 

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!

Jag är i vecka 38

Jag har gått 37 hela veckor och 0 dagar (v37+0)

Det är 20 dagar kvar till beräknad förlossning

Jag är på dag 260 av 280 (92,9%)Ont

Jag har ont i min magsäck, jag får det ibland. Det händer även när jag inte är gravid. Inte blir det bättre när den lilla krabaten sparkar på magsäcken hela tiden. Två alvedon är nu nerstoppade i magen och jag hoppas att det snart blir bättre. Nicke fick lämna Lucas eftersom att jag inte tar mig så långt. Hoppas att han inte blir allt för ledsen nu bara när Nicke har brotom till jobbet.
I dag kommer det en kille och spacklar i köket. Spännande!

Tävling

I dag hade jag ingen funktionärsuppgift så jag passade på att lufta kameran lite, var ju ett tag sedan. Kände att jag var riktigt ringrostig när det gäller att fota, var seg på att ändra inställningarna, fotade för tidigt, för sent, zoomade in på fel saker och ja allt som en ringrostig människa kan göra. Några kort blev det iaf och det är ju glädjande för de som fastnade på korten. Lägger inte upp alla på bloggen men du kan hitta dem här.


Hur man impar på 50 personer

Det är enkelt, man delar upp sig i sex lag, delar ut lagom mycket alkohol (se gärna till att alla har grundat ordentligt innan), sätt de korta eller gravida människorna längst bak i ett gemensamt lag så att de varken syns eller hinner ställa sig upp först för att gravitationen håller emot. Placera en snabb lite vässla i laget som står närmast domaren och gärna med en skjorta som syns så att denna vässla drar till sig domarens ögon HELA TIDEN. Starta tävlingen som består av film och musik quiz och jag lovar dig att alla kommer att göra sitt bästa för att vara snabbast och skrika högst. Eftersom att de flesta i rummet nu kommer att vara så taggade och även lite mer än salongsberusade så kommer hjärnan att jobba lite mer annorlunda än vanligt. Och det är då man har chansen att impa på ALLA i hela rummet........
Min man var förstås inte sen att haka på detta och jag hade ju då inte fördelen att vara i hans lag utan självklart stod jag precis snett bakom honom, eftersom att jag både är kortare och tjockare än han så synts jag förstås inte över huvudtaget. Jag förstår inte hur han kan vara så snabb men han tog nästan varenda fråga och hans lag svävade iväg med en massa poäng medan vi andra satt som små fågelholkar. Efter ca 20 frågor fick han helt enkelt byta lag till de som var sämst, vad gjorde det då? Jo då drog ju det laget iväg på en massa poäng. Jag är inte bitter nä då!!!! =) Hur som helst så var han verkligen duktig men jag blev lite sur för att på två låtar så var det bara han och jag som stod upp i hela rummet men eftersom att han inte är hög gravid så är han naturligtvis snabbare än mig och jag hade inte en chans att synas bakom honom. Jag borde ha fått poäng för Så som i himmelen och The Rock, däremot var jag snabbare än han på Rederiet, Magnus däremot ska jag knöla ihop i dag eftersom att han var precis före mig på Harry Potter och han ser inte ens på de filmerna. Nästa gång ska jag se till att hamna på samma lag som min man för i natt var det nära att fick sova på balkongen.
Efter tävlingens slut så tjatade folk inte om annat än hur snabb och duktig han var på dessa quiz, det gick nästan inte ta ner han på jorden efter, *grrr* irriterande, när jag är inte bitter (igen) =)
Senare på kvällen när jag hade gått hem och slagit igen mina blå på kudden så visade det sig att Peter hade sett ut som en frågetäcken när han såg våran present, det var inte presenten i sig utan namnet på kortet.......han hade ingen aning om vad vi hette i efternamn........hihihi jag vet inte men jag tror nog att vi har rätt bra koll på vad de flesta runt oss heter men han hade aldrig någonsin hört vårt efternamn påstod han och ja, kanske är det åldern som tar ut sin rätta eller så har han helt enkelt missat det =)

Fest

Vi ska på 50-års fest för grannen. Ska bli trevligt att mingla omkring och träffa lite folk, äta gott och bara vara social. Lucas har superbarnvakt så jag kommer att kunna slappna av och tänka på annat. Dock kommer nog kvällen inte att bli så lång då jag är rätt trött framåt kvällstimmarna.

Dagen

Började med att lämna Lucas på dagis, promenad med hundarna och sedan fick fötterna vara i högläge några timmar medan jag gjorde lite nytta på datorn. Åkte till stallet vid tolv för att lunch med Bettan som var mycket trevligt. Han även med att se Ida rida för Anna och det gick verkligen super. Han snacka lite strunt med mina kära arbetskamrater innan jag hjälpte Lina i sekretariatet. Vid tre var det dags att starta tävlingen och jag måste säga att det flöt på och alla ryttare var duktiga. Tävlingarna slutade vid halv åtta och jag han hem precis innan Lucce skulle sova så jag fick mysa en stund med han innan vi la oss för att dricka vällingen. Han somnade nästan på en gång och det innebar att hans föräldrar kunde sätta sig i tvrummet, äta chips med dipp och se på så ska det låta. Här sitter vi alltså nu med fötterna i högläge och bara slöar. Skönt för det blir en lång dag i morgon.

Aj aj

I dag åkte Lucas och jag till Haga för att få lite god middag. Vi åt lite glass och sedan ville Lucas gå till lekparken, kanon tänkte vi eftersom att solen lyser och det är alltid roligt för lill lucce att leka. Mormor bar Lucas nästan hela vägen fram men han ville gå när vi kom till gräset, sen upp på bron och när han sen ska ner från bron så snubblar stackars barnet och flyger rätt ut i gruset........man hörde knappt ett pip, sen sa han -oj, blod..... Mormor kastar sig givetvis efter barnet och tar upp han i famnen. - Vi måste genast gå hem och tvätta detta, säger hon. Sagt och gjort, Lucas sa inte mycket på vägen hem förutom att han konstaterade att blodet rann ner även över mormor. Sen fick vi tvätta såret när vi kom hem, satte på plåster och sedan var det slut tramsat - Lekparken??, undrar han när vi var klara. Självklart ska vi gå till lekparken igen säger vi och hela barnet skiner upp.
Vi lekte sedan i lekparken och jag kan lova att Lucas inte gnällde många gånger medan vi var där. Sen blev det god middag och lite inne lek innan vi styrde bilen hemåt för att sortera tvätt, starta tvättmaskinen, diska och bada barnet. Det var inte fören efter badet som Lucas började gnälla över att det gjorde ont i knät, han gick på tå och smågnydde lite. Men säg vad lite välling inte kan göra på ett barn som är trött och lite ledsen.
När barnet väl somnat så passade jag på att småtvätta såret lite mer, det är fortfarande grus kvar men jag får verkligen inte rent det mer. Han vaknade en gång och jag kan lova att han inte blev nöjd. Ska prova en gång till innan jag går och lägger mig, vill verkligen få det rent.

Glass i solen

Har precis kommit hem från stan där jag ätit lunch med mina kära arbetskamrater. Shoppade tre stycken shorts till Lucas och åt mjukglass i solen. Följde med Eva till Hippo där hon gav lunch och jag surrade skit med Jojo och Jonas. Svängde förbi Laitis på hemvägen och nu sitter jag här i några minuter innan jag ska promenera till dagis för att hämta barnet.

Voff

Plexus och Gizmo har fått spunk, det ligger och voffar och morrar åt saker de tror att de hör. Det springer ut i hallen och skäller vid dörren även fast det inte är någon där.........hundar är skumma ibland =)

Mer roligt


Min humor

Surfade runt på youtube och hittade detta klipp, säkert sist i världen att se det men lite småroligt var det allt


Fräser, morrar och tjuter

Slökatten i vanliga fall då det inte finns några inkräktare i hennes hus.

Sitter i godan ro med fötterna i högläge när jag hör ett mycket konstigt ljud, jag förstår att det är en katt och troligtvis är det Lakritz som inte är riktigt nöjd med nått. Det låter som om fräser, morrar och tjuter på samma gång. Anar direkt ugglor i mossen och tänker att det måste vara en annan katt i vårt hus, i vanliga fall är hon väldigt snäll med andra katter men inte när de är inne i hennes hus. Den enda som hon inte blivit arg på då är nog Didrik som hon snällt lät leka med allt. Hur som helst så måste jag sätta ner ballongfötterna på marken och leta rätt på katterna utan att Plexus får spel, han förstår direkt att matte ska göra nått super spännande och kastar sig upp med ett öra liggande och ett som står rakt upp. För att detta inte ska urarta till ett katt och hundbråk med en matte mitt i så får han snäll sitta kvar i vardagsrummet medan jag söker vidare......I hallen ser jag en svart boll som ligger bakom nätet till studsmattan och upptryckt i hörnet mot ytterdörren ligger en gul katt med stora stora ögon, men ser verkligen att han bara vill ut ur detta hus och det så fort som möjligt. Bullen som katten heter tror för ett ögonblick att även jag ska äta han till lunch men inser sedan att jag nog är hans enda räddning om han inte vill förlora päls och få några rivmärken. Öppnar dörren och katten flyyyggeeeerrrr ut som skjuten ur en kanon. Lakritz tittar på mig med lite irriterad blick precis som om jag förstört det enda roliga som händer under hennes dag. Hon vänder sig sedan om och lunkar iväg.

Fastnat!

Efter morgonens promenad fick jag ont i magsäcken, jag hatar när det blir så blir helt lamslagen. Tog två alvedon och la mig i soffan för att de skulle få någon verkan. Vips så hörde jag hundarna i vardagsrummet, blev lite irriterad då jag sagt åt dem att stanna i hallen eftersom att de var blöta. Tittar upp och inser att klockan redan är halv tolv och det är Nicke som kommit hem och det är därför hundarna far omkring som två yrväder i hela huset. Jag brukar aldrig sova på dagen, har inte ens varit i närheten av trött. Nu slocknade jag som en klubbad säl. Inte nog med det för när jag vaknade så hade mina ringar fastnat på fingret och det är något som kan få mig att bli lite smått galen. Åt lunch först och sedan blev det kallvatten med tvål, nu ligger de på sidan av bordet och det blir nog till att låta de hänga runt halsen under resten av graviditeten.

Föräldrasamtal

I dag ska vi på vårt första föräldrasamtal, gulp......hur ska det gå? Man får hoppas på det bästa men antagligen säger de något med att han är tjurig =) hihi ja han är ju det. Annars känns det spännande att få höra vad de tycker, jag har ju egentligen ingen aning om vad de kommer att säga.

Friska hästar

Har precis kommit hem från stallet, har varit och kollat upp Jenny och Linas hästar. Det gick mycket bra måste jag säga, båda hästarna var friska som nötkärnor och det är ju alltid trevligt. Vi han med att surra en massa strunt innan det blev våran tur och det är verkligen trevligt att träffa lite folk igen.
Väl hemma blir inte kvällen sämre, kvällsfika och hockey. Sverige leder just nu med 5-0 så då är det alltid roligt att se =)

Ingen effekt!

Det verkar som om vissa skyltar inte har någon effekt =)

Små kläder

I dag var jag och Helga en stund på stan. Inhandlade två små bodysar, har inte köpt något tidigare men i dag slog jag till. Dels har jag inte handlat något för vi har en massa kläder och dels vill jag inte gå händelserna i förväg men i dag kunde jag inte motstå de små ynkliga kläderna.

Norge historia

Sitte roch lyssnar på RIX de ringer in och berättar Norge historier, lite smårolig var den ena


-Vet du vad Norge har som inte Sverige har???

En bra granne!


Elak men lite rolig =)

Den "omöjliga" illusionen


Vecka 36

Tiden bara rusar fram, veckorna går fort fram och jag tror inte att jag fattat att det är fyra veckor kvar tills vi ska ha en ny liten krabat i detta hus. Jag är i vecka 37 men jag räknar hela veckor för att inte gå händelserna i förväg så 36+0 föredrar jag att säga. Det är 27 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum och jag har avklarat 253 av 280 dagar alltså 90,4%.

Bäbis

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

I början av denna vecka är fostret 34 veckor gammalt. Moderkakan var länge tyngre än fostret men väger nu endast en sjundedel av fostret. Matsmältningssystemet och inälvor på fostret är inte helt färdigutvecklade och kommer faktiskt inte att vara det förrän barnet är tre eller fyra år.

Ungefär 15 procent av fostrets vikt består nu av kroppsfett men huden är fortfarande rosa-aktig eftersom blodådrorna ligger så nära yttersta hudlagret. Nu kan man se hudveck runt barnets knän, anklar och hals.

 

Jag

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allt eftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Nu står livmodern som högst, precis under bröstbenet så det är inte konstigt om man har problem med matsmältningen. Tyngden av livmodern och barnet trycker bröstet uppåt och de nedre revbenen trycks ut en aning. Nu kan barnets huvud när som helst vändas nedåt och då blir det lättare att andas! (Men då är det urinblåsan som utsätts för mest tryck och det blir många toalettbesök istället...)

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.


+16 grader

Det är redan +16 grader i skuggan, underbart. Undra vart denna dag kommer att föra oss? Först blir det avlämning på dagis, promenad och lunch. Diska borde jag försöka hinna med men vem vill vara inne när solen skiner??? Handla måste vi göra i dag, även återvinningen vore ett bra mål för dagen.

Lilla hästen

Har varit och tittat på tezzas duktiga lilla häst i kväll. Han hade vagn för andra gången i sitt liv (första gången var i går), fick ändå trava två gånger och det gjorde han med bravur. Jag som är en tjockis kunde inte bidra med så mycket mer än att springa bakom och filma det hela. Undra hur sjösjuk man kommer att bli när man ser på filmen???

Heja Sverige

Sitter och ser på hockeyn. Sverige leder med 3-0 över Canada, hoppas nu bara att vi orkar hålla i detta hela vägen in i mål!!!! Kämpa!

Greyson sjunger Paparazzi

Måste säga att killen är ruskigt duktig!!
Greyson spelar och sjunger hos Ellen

Söndag

Denna söndag kommer att bli en bra dag, hoppas jag. Solen verkar få jobba för att ta sig igenom molnen i dag men jag hoppas på att det är sommarmoln som kommer att försvinna fort. Enligt vädret ska det bli +21 grader och det hoppas vi på. Vi tänkte och och köpa ett nät till studsmattan, kanske några nya sockar till barnet och kanske vi hinner med att göra lite i köket. Det blev inget av det i går, man kan verkligen inte vara inne när solen skiner som den gjorde i går.
Nu blir det frukost och antagligen får vi titta på Hitta Nemo för 100 gången.
Bild från google

Underbara väder

Hur underbart väder kan man få ha på en lördag? +26,5 i skuggan, blir man något glad?? JA!!!! Allt blir så lätt när det är bra väder ute. Lucas behöver inte klä på sig en massa tjocka kläder utan han kan bara gå rätt ut i kalsongerna. Det bästa av allt är att man har allt detta framför sig, en underbar sommar med strålande sol och underbart ljumna kvällar.

Oväder

I går kom årets första åskoväder, i alla fall för mig. Det åskade, blixtrade och regnet vräkte ner. Underbart i mina ögon, jag älskar verkligen när det åskar. Lucas däremot tyckte nog inte om det. Han vaknade flera gånger och kunde inte sova, han är egentligen inte vaken men ändå vaken. Det går inte riktigt prata med han. Inte nog med att han vaknade på kvällen så vaknade han flera gånger under natten och kunde inte sova, han fick ren blöja två gånger och välling en gång det var först efter det som han somnade om. Kanske är detta en förberedelse på vad som komma skall??

Vad hände med vädret?

Vi fick en underbar förmiddag på Haga där vi utforskade lekparken och gick en promenad. Vi åkte hem vid lunch och det blev grillad korv. Efter lunch passade vi på att röja lite i trädgården, kratta och Nicke kom på att han skulle ta bort en stor rot som vi stört oss på ända sedan vi flyttade hit. Vi har gnällt på denna rot och trodde att den skulle sitta som berget men när nicke väl började hugga med yxan så tog det nog bara fem minuter innan han hade fått upp den. =) Strålande, nu slipper vi oroa oss att någon ska slå sig halt fördärvad över den. Vi tog bort några andra stora rötter som man måste "hoppa" över med gräsklipparen, dessa var exakt lika lätta att få bort. Skumt att något man gruvar sig över så länge är så lätt att åtgärda.......Nicke slängde på lite gräsfrön när allt vara klart och som på beställning så började det regna precis när vi fått in och bort alla saker. Låt gräset växa!
Lina kom förbi och lekte med Lucas så då passade jag på att fixa potatisen inför middagen och sedan blev det diskning för hela slanten. Konstigt att man kan sakna en diskmaskin så mycket.
Nu håller Nicke på att grilla och alla ska äta gott. Lucas är trött så vi får göra vårt bästa för att hålla han vaken en stund till.

SOL!

Jag älskar sol, jag vill ha mer av den varan varje dag. Tänk vad glad man blir bara för att solen lyser =) Nu ska vi äta lunch i solen och ja, det blir grillat som vanligt. Dock något så enkelt som grillad korv.

Träning


I dag tog jag mig i kragen och åkte och kollade på träningen, det är alltid lika trevligt. Passade på att ta med mig kameran för man kan alltid träna lite extra, dock är det mycket tråkigt att fota när det inte är sol och dammet yr som om det vore en öken. Några kort blev det dock.Inte konstigt....

...att det händer olyckor med mopeder, motorcyklar eller cross. När vi åkte hem från Ö-vik så kör vi på vägen precis som vanligt, det dyker upp en cross från vänster, den kastar sig över första körfältet och in framför bilen som är framför oss. Sen sik sackar den förbi alla bilar framför trots den mötande trafiken och sedan drar den på full gas och försvinner.......ibland är det inte konstigt att det händer olyckor, det konstiga är att oftast så är det bilisten som står som ansvarig.....hmmm. Tycker bara att man kanske borde vara lite mer försiktig i trafiken när man är så oskyddad.

Lek

Hämtade Lucas på dagis strax före tre, vi gick hem och lekte i sandlådan. Efter en stund gick vi upp och gungade i en av lekparkerna på gården. Trodde aldrig han skulle bli less, efter 30 minuter gav han upp. Vi traskade hem med "grodan" och sedan tog Lucas trehjulingen och vi gick upp och hälsade på Ethan och Carina. Isabelle kom hem efter en stund och så satt vi där och surrade lite innan magen började kurra och det var dags att gå hem igen. Blandad middag blev det eftersom det bara är Lucas och jag hemma, spagetti med köttfärsås till barnet och keso, melon, tomat och gurka till mig. *Mums* synd bara att jag blir hungrig lika fort som jag blir mätt. Nu sitter Lucas och leker i sitt rum och jag hoppas att Nicke snart kommer hem så han hinner träffa sin son innan det är dags för sängen.

Köket

Det går framåt i köket. I dag var målaren här och kollade vad som skulle göras. Han lät mycket positiv. Så fort vi rivit ner kaklet kunde de komma......jag kunde inte hålla mig utan satte igång direkt då han åkte. Nu är nästan allt kakel borta, inte det vid golvet intill diskmaskinen, jag når inte ner till marken om jag säger så. Nu känns det som om det finns ett slut på detta kök projekt.

När jag tog ner kaklet så visade det sig att färgen vi målat kaklet med släppte vi vissa ställen, fotade hur kaklet såg ut innan det blev svart.

Första gången

I vecka 35+1 har jag nu för fösta gången behövt gå upp och kissa på natten, jag vet att det är ointressant fakta men Helga har inte tjatat om annat - Hur kan du inte behöva kissa??? Ja inte vet jag men i natt så var det då första gången som jag vaknade och var kissnödig. Det jobbigaste är inte att gå upp och kissa utan det jobbigaste är att jag inte kan somna om. Hela familjen sover som furustockar men inte jag.......bläää. Sen när man väl somnar så hinner man bara blinka så ringer klockan. Hur som helst, Helga nu har du äntligen fått som du vill =)

Kemikalier i nappflaskor

Läster precis en artikel i Aftonbladet om kemikalier i nappflaskor. I bland är det konstigt hur saker och ting blir. Jag har inte pratat eller funderat på detta sedan det skrevs upp stort i artiklar för kanske 1,5-2 år sedan. (Det var för övrigt då vi slutade diska flaskorna i maskinen och gör det nu för hand). Diskussionen kom helt plötsligt upp i helgen när vi satt och åt middag på hotellet. Helga som är så petig med allt och vet allt och kan se det farliga i allt, visste inte om att det hade varit stora debatter om detta i media. De diskar sina flaskor i maskinen men nu fick hon förstås hjärtklappning stackars människa. Hur som helst så är det konstigt att när man inte reflekterat över detta på så länge så kommer det upp både i tidningen och sedan såg jag det på nyheterna. Det är precis som när jag inte var gravid, då såg jag gravida över allt. När vi letade barnvagn till Lucas så såg man miljoner med modeller bara för att det skulle vara svårt att välja. Visst är det så att om man söker en sak så finner man det men är det ändå inte lite skumt att det nu står om dessa kemikalier i tidningen i dag......

Hur?

Hur kan det bli så himla smutsigt i ett hus? Vem är det som drar fram och stökar ner? Bläää, jag hatar att städa och det känns som om man inte gör annat än städar, plockar, tvättar, diskar, dammsuger och torkar. När jag blir riktigt rik så ska jag då minsann betala för att någon kommer och gör detta åt mig för det är verkligen inte roligt att lägga ner tid och energi på detta. Kanske man kan lära hundarna att plocka undan alla leksaker......hmm, det vore nått det.

Trött

Hur kan man bli så trött av att åka på en minisemester???? Borde man inte komma hem utvilad och pigg? Jag känner mig överkörd och tillplattat, jaja kanske inte tillplattad eftersom att jag ser ut som en boll men i alla fall överkörd.
Helgen har varit supertrevlig och jag tror att alla var rätt nöjda när bilarna åkte hemåt på eftermiddagen. Lucas somnade efter ca fem minuter och det kan man förstå. Leklandet i dag innebar en massa bus och kul för alla små, för papporna blev det nog mera motion eftersom att två av barnen var helt sjövilda. Det var så där lagom med folk både i går och i dag. Man var inte ensam men det var aldrig så man behövde vänta eller stå på kö för att få göra en aktivitet. Underbart i alla fall enligt mig.
Nu blir det nog lite fika och sedan kommer jag att stupa i sängen!

Natti natti

Ska ta och dra mig mot badrummet för att borsta gaddarna. Lucas sover redan skönt i vagnen. Han vill absolut inte sova i sängen, det känns antagligen lite mer hemma i vagnen. Dagen har bjudit på en massa bad, lek och god mat. I morgon blir det leklandet innan bilen styr hem igen

Solstråle

Lucas har varit en solstråle enda sedan jag hämtade han på dagis. Glad, positiv, sprallig och full av energi. Pratar på som en pratkvarn och leker hur bra som helst. Nu sitter han och sjunger för sig själv och snart ska vi styra vägen mot sängen. Man blir verkligen lycklig när han är på ett sådant bra humör. Allt känns så lätt och enkelt då han är på det här humöret.

Storbrand i stall

Såg på nyheterna och läste tidningen i morse om ett stall som brunnit under natten. Det är helt fruktansvärt när det händer, man tänker på alla inblandade. Om jag har förstått det rätt så är det 16 hästar som brunnit inne. Jag börjar genast tänka på när Schultz stall brann, det är inget som jag vill tänka på men det är klart det kommer upp igen. Hur hade det sett ut nu om det inte brunnit, hur långt hade Rodman och de andra hästarna kommit i sin karriär. Ursch, bränder måste vara nått av det värsta man kan vara med om......

Köket

I går var Niklas superduktig och skruvade ihop alla skåp medan jag la Lucas, det känns bra att vi är en bit på väg. Nu fylls vårt hus av kartonger, skåp och allmänt kaos. Jag skulle behöva tvätta, handla, diska och plocka undan men man tappar motivationen när det ändå ser ur som en bombnedslag. I kväll hoppas jag på att vi hinner börja ta ner överskåpen och se hur det ser ut bakom dem. Anar att det kan vara lite jobb. Vi måste även riva kaklet och sedan är det nog en massa slipning innan den nya tapeten kan komma upp. Jag känner att vi måste få det mesta gjort nu för det är inte så många veckor kvar nu innan den nya individen ska komma till världen.

Rottweiler

En femårig flicka blev i helgen attackerad av en Rottweiler i Umeå. Under nästan hela morgonpromenaden (3 timmar) så kom jag på mig själv att gå och tänka på vilket försvar jag ska använda i fall någon skulle stanna och skälla på mig för att vi har skaffat en sådan mördar, best, dåre, galning och blodtörstande hund till våran familj. Sen efter en stund så började jag tänka åt andra hållet. Varför ska jag behöva försvara mig? Vi har valt denna hund för att vi vill ha den. Han är för övrigt en korsning med schäfer men det gör han säkert i mångas ögon till en ännu mera blodtörstande varelse. För oss är han den tryggaste och snällaste, pålitligaste och lugnaste hunden som finns. Problemet är bara det att alla hundägare säger det om sina hundar. Jag är starkt emot hundar som har ett aggresivt beteende men jag är övertygad om att det inte bara beror på rasen utan just den individen. Hundar är som barn, de blir som man uppfostrar dem. Jag tror eller vill iaf inte tro att någon föds ont eller elak. Visst finns det dåliga individer bland hundar precis som hos oss människor. Sen finns det tyvärr många hundar som man inte bör avla på men som folk ändå avlar på för att våra mänskliga känslor styr. Vi var noga med att träffa mamman till våran hund, en fantastiskt trevlig tik, öppen, vaken och framför allt mycket trevlig och social. Många människor läser inte på när de köper en söt valp, den växer upp till något mycket större och starkare än vad de trodde. Jag ångrar inte en dag att vi köpte våran. Jag skulle aldrig vilja byta bort han. Han älskar allt och alla och barn är hans bästa kamrater för de får göra precis som de vill med han.
Jag tycker att det är jobbigt när det händer olyckor med hundar och framför allt med rottisar eftersom att det skrivs upp så stort. Jag är inte säker men jag tror att högsta bitstatistiken i Sverige leds av tax och sedan Golden retriver...men det är inget som talas högt om. Visst statistiken är säkert missvisande men glöm inte att det inte bara är rottweiler som biter folk. Sen tror jag inte att man ska "spara" på allt. Jagär för omplaceringar och jag tror att man förtjänar en andra chans i livet men man måste också se till hundens trygghet och mentala hälsa. Hunden som gick till attack i helgen verkar av texten att läsa vara en omplaceringshund och det kan vara svårt att veta vad hunden varit med om innan och hur den ska reagera.
Jag vill bara säga döm inte hunden efter håren.

Vecka 34

Bäbisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem

 

Jag

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här “övningssammandragningarna” för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller “verkliga” sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 

Det är 41 dagar kvar till beräknad förlossning

Jag är på dag 239 av 280 (85,4%)Måndag

Dagen började med en son som var supermysig, frukost och sedan promenad till dagis. Lucas blir lite bättre varje dag jag lämnar han, i dag var det bara lite grin och sedan när han fick komma upp till fröken så gick det över. Styrde benen mot Ersängskolan, ängarna, marieberg, förbi Laitis och till Helga. Därifrån fick vi gå tillbaka till Laitis för att försöka styra upp åkbrädan som Colin ska stå på. Den är på tok för långt ut och då sparkar man i den varje gång man tar ett steg, mycket irriterande måste jag säga! Vi provade massa olika lösningar men inget blev perfekt så vi bestämde att den måste sågas av några centimeter och sedan svettsas ihop igen. Tur att Helgas sambo (inte man för han får inte tummen ur att fria......) har folk på jobbet som kan hjälpa han med det. Vi promenerade sedan tillbaka och lät Colin leka i en lekpark en stund innan jag gick hemåt för att följa med amerikanarna till travshopen. De hittade en hjälm och alla blev nöjda och glada. Körde sedan till VOLVO för att hämta ut bilen som varit på service, kamremsbyte trodde vi men det var tydligen inte dags fören vid 18.000 mil och det är ju en bit bort. Några trasiga lampor och dåliga bromsbelägg hittade de tydligen så det blir till att byta det då.
Sitter just nu och äter en matlåda och lyssnar på radio. Funderar på att vila en stund, känner mig lite trött.

Helgen

Varför går helgen så fort? Det känns som om man inte hinner göra nått alls, klockan tickar allt för fort. Tanken var att vi skulle skruva ihop vårt nya kök i helgen men det gick tyvärr inte eftersom att de inte skickat med någon beskrivning på hur man ska skruva ihop skåpen.......mycket mycket irriterande måste jag säga!!!!
Två goda middagar med trevligt sällskap har vi hunnit med. Självklart blev det grillat och det är lika gott varje gång.

I morse såg jag fram emot en skön sovmorgon men mannen i huset klarar tydligen inte av att hålla reda på ett busfrö för när han kommit upp och väckt mig två gånger så kunde jag inte somna om utan fick snällt kliva upp. Tänkte att jaja det är inte hela världen tills jag upptäckte att klockan inte ens slagit sju! Vad är en sovmorgon värd egentligen? Kanske en annan dag eller ett annat år. Nä, jag kan inte heller sova i morgon eftersom att jag lämnar Lucas på dagis varje dag så jag får snällt kliva upp ändå.
I dag har bilen fått sig ett bad och nu håller Nicke på att dammsuga insidan så det blir riktigt fin. Lucas är också i bilen, det hörs eftersom att han älskar att trycka på tutan.

RSS 2.0