Jenny

Vecka 36
Tiden bara rusar fram, veckorna går fort fram och jag tror inte att jag fattat att det är fyra veckor kvar tills vi ska ha en ny liten krabat i detta hus. Jag är i vecka 37 men jag räknar hela veckor för att inte gå händelserna i förväg så 36+0 föredrar jag att säga. Det är 27 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum och jag har avklarat 253 av 280 dagar alltså 90,4%.

Bäbis

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra någon eller några gånger sig varje dag så finns det ingen orsak till oro.

I början av denna vecka är fostret 34 veckor gammalt. Moderkakan var länge tyngre än fostret men väger nu endast en sjundedel av fostret. Matsmältningssystemet och inälvor på fostret är inte helt färdigutvecklade och kommer faktiskt inte att vara det förrän barnet är tre eller fyra år.

Ungefär 15 procent av fostrets vikt består nu av kroppsfett men huden är fortfarande rosa-aktig eftersom blodådrorna ligger så nära yttersta hudlagret. Nu kan man se hudveck runt barnets knän, anklar och hals.

 

Jag

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allt eftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Nu står livmodern som högst, precis under bröstbenet så det är inte konstigt om man har problem med matsmältningen. Tyngden av livmodern och barnet trycker bröstet uppåt och de nedre revbenen trycks ut en aning. Nu kan barnets huvud när som helst vändas nedåt och då blir det lättare att andas! (Men då är det urinblåsan som utsätts för mest tryck och det blir många toalettbesök istället...)

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress